Welke domeinnaam moet ik kiezen?

Het vinden van een geschikte domeinnaam is niet eenvoudig. Veel domeinnamen zijn al geclaimd. Domeinnamen zijn tenslotte uniek, er kan er maar één per extensie geregistreerd worden. De voor de hand liggende domeinen zijn in veel gevallen al bezet. Het komt dus aan op uw inventiviteit.

Bij de keuze voor een bepaalde domeinnaam dient u met een aantal dingen rekening te houden:

Gemakkelijk te onthouden en kort.

WebhostingAdvies.nl, de domeinnaam van de website waar u nu op surft is weliswaar lang, maar wel gemakkelijk te onthouden. Over het algemeen is het echter aan te raden om een korte domeinnaam te gebruiken die de lading van de website dekt. Des ter korter de domeinnaam, des ter kleiner de kans dat men uw domein verkeerd spelt en ergens anders terecht komt. Is uw domeinnaam al bezet dan kunt u overwegen om gebruik te maken van een streepje (bijvoorbeeld naam-tapijt.nl in plaats van naamtapijt.nl) of uw naam af te korten (nt.nl). Denkt u er hierbij wel aan dat het gebruik van streepjes en afkortingen voor verwarring kan zorgen.

Juiste extensie.

Over het algemeen kiest men in Nederland gevestigde bedrijven of personen voor een domeinnaam met de extensie .nl. Internationaal opererende bedrijven hebben nagenoeg altijd de domeinnaam met de landextensie geclaimd in de landen waarin ze opereren. Mocht dit niet het geval zijn dan hebben ze altijd nog het internationale .com-domein of het Europese .eu-domein achter de hand. Als een Nederlander op zoek is naar een bedrijf zal hij de bedrijfsnaam met daarachter .nl in de adresbalk tikken. Of hij nu op zoek is naar een nationaal of internationaal opererend bedrijf. Het is daarom verstandig om de domeinnaam met de extensie te claimen in elk land waar u actief bent.

Naast de keuze uit landextensies kunt u ook kiezen voor een generiek domein (domeinen die niet betrekking hebben op een land of regio). Non-profitorganisaties kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van de .org-extensie terwijl educatieve instellingen gebruik maken van .edu.

Regels

Bij registratie van een domeinnaam moet u zich aan bepaalde regels houden. Zo mag een domeinnaam niet langer zijn dan een bepaald aantal tekens (een .nl-domein mag maximaal uit 254 tekens bestaan). Daarnaast mogen in alleen letters, cijfers en streepjes worden gebruikt. Tekens zoals komma’s en spaties zijn niet toegestaan. In sommige landen mogen wel landgebonden taaltekens worden gebruikt (zoals de ‘ö’ in Duitsland).

Denkt u er aan dat men geen onderscheid maakt tussen hoofd- of kleine letters. WebhostingAdvies.nl is dus precies hetzelfde als webhostingadvies.nl.