Hoe kan ik het beste een domeinnaam kopen of verkopen?

Bij het kopen of verkopen van een domeinnaam is het bepalen van de waarde van het desbetreffende domein de eerste horde die u dient te nemen. Maar als u en de andere partij het eenmaal eens zijn over de prijs ontstaat er een nieuwe probleem. Bij een koop of verkoop van een domeinnaam is de wederpartij vaak een onbekende. Natuurlijk wilt u niet het risico lopen dat, als u uw domein verkoopt, u het beloofde bedrag niet ontvangt of als een domein koopt, geen domeinnaam ontvangt.

Indien het om kleine bedragen gaat en/of u vertrouwt de andere partij, dan kunt u de domeinnaam en het geld rechtstreeks uitwisselen. Hierbij is het wel belangrijk dat u beschikt over informatie van de wederpartij. U moet denken aan adresgegevens, telefoonnummer en een identificatiebewijs (kopie van een paspoort of een KVK-uitreksel). Daarnaast is het raadzaam om een transferovereenkomst op te stellen die beide partijen onderteken. Mocht het niet lopen zoals u had gepland dan kunt u de wederpartij in ieder geval traceren en kunt u eventueel juridische stappen nemen.

Gaat het om grote bedragen of heeft u niet voldoende vertrouwen in de wederpartij dan kunt u gebruik maken van een zogenaamd Trusted Third Party (TTP). Dit is een onafhankelijke partij die door beide partijen wordt vertrouwd. De TTP handelt als tussenpersoon. De koper maakt het overeengekomen bedrag over de op de rekening van de transferdienst en de verkoper draagt de domeinnaam over aan de TTP. Als beide zijn ontvangen stuurt de dienst het geld en de domeinnaam door naar de nieuwe eigenaren. De prijs die TTP’s rekenen zijn meestal afhankelijk van de overnamesom.

De bekendste transferdienst is Escrow.com. Maar er zijn meer partijen op deze markt actief. Een zoekopdracht naar “domain escrow” op Google levert een redelijk aantal resultaten op.