Een domeinnaam van een derde maakt inbreuk op mijn handels- of merknaam. Wat kan ik hier aan doen?

Als u van mening bent dan een domeinnaam van een derde inbreuk maakt op uw handels- of merknaam kunt u het beste eerst uw probleem voorleggen aan de huidige houder.

Opmerking: het onderstaande geldt enkel voor .nl-domeinnamen.

Het merkrecht verbiedt commercieel gebruik van uw merk. Hieronder vallen ook domeinnamen waarin een merknaam is opgenomen. Dit geldt niet alleen letterlijk voor de domeinnaam, maar ook voor variaties op de merknaam die daar verwarrend veel op lijken. Ook gebruik van een domeinnaam die afbreuk doet aan de reputatie van een merk is niet toegestaan.

Mocht de huidige houder de domeinnaam niet vrijwillig (al dan niet doormiddel van verkoop) af willen staan dan heeft u twee opties: gebruik maken de arbitrageregeling van de SIDN of naar de rechter stappen. De arbitrageregeling geldt alleen voor domeinnamen die na 29 januari 2003 zijn aangevraagd, verhuist of gewijzigd. Of de houder van een domeinnaam zich aan de arbitrageregeling dient te houden kunt u controleren door middel van de uitgebreide domeincheck op de site van de SIDN (geboden aan ADR). Is de huidige houder niet gebonden aan de ADR dan blijft er maar één optie over: naar de rechter stappen.

Op de website van DomJur treft u een lijst met gespecialiseerde advocatenkantoren aan.

Het handelsnaamrecht werkt iets anders dan het merkrecht. Een domeinnaam kan inbreuk maken op uw oudere handelsnaam als de domeinnaam tevens als naam voor een onderneming wordt gebruikt. Er is pas sprake van inbreuk als de activiteiten van de desbetreffende onderneming in het verlengde liggen van de activiteiten van uw bedrijf met de oudere handelsnaam. Het publiek kan daardoor in verwarring raken.