Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is een uniek internetadres. De domeinnaam van deze website is WebhostingAdvies.nl.

Elke computer die aangesloten is op internet (of een ander netwerk) heeft een eigen nummer. Dit kan een gewone huiscomputer zijn, maar ook een server waarop één of meerdere websites staan. Een dergelijk nummer wordt een IP-adres genoemd. Zo’n adres bestaat uit 32-bit nummers onderverdeeld in vier stukjes, de stukjes zijn gescheiden door punten. Bijvoorbeeld 347.60.87.151. Als u het IP-adres van de server waar uw website op staat in uw browser intypt komt u terecht op uw website.

Een IP-adres is natuurlijk moeilijk te onthouden. Om het allemaal wat gemakkelijker te maken heeft men domeinnamen bedacht. Als u een domeinnaam intypt wordt deze omgezet naar een IP-adres, zodat u alsnog de juiste website op het scherm krijgt. IP’s en domeinnamen zijn uniek.

De uitgifte van Nederlandse domeinen wordt verzorgd door de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). In België wordt dit gedaan door de Belgische Vereniging voor Internet Domein Naam Registratie (DNS.be). Om een domeinnaam te registreren dient u een bedrijf te vinden dat is aangesloten bij de SIDN (voor .nl) of de DNS.be (voor .be).

De begrippen domeinnaam en extensie worden vaak door elkaar gebruikt. Ze betekenen echter niet hetzelfde. De extensie is de twee- of drieletter code achter de punt (bijvoorbeeld .nl). Een domeinnaam is het geheel van woord en extensie (webhostingadvies.nl). Extensies worden toegewezen door de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN).