Een eigen server: kiest u co-located of dedicated?

Als u uw website op een eigen server wilt plaatsen heeft u grofweg twee opties: colocated of dedicated. Niet elke optie is geschikt voor iedere situatie of iedere gebruiker. In de onderstaande tekst geven we u een overzicht van de mogelijkheden.

Bij co-located plaatst u een eigen server bij een provider, waarbij de provider zorgt voor de stroomvoorziening, de plaatsing in de serverruimte en de verbinding naar het internet. Een dedicated server is veel uitgebreider. De provider verhuurt u namelijk de server en zorgt verder voor de stroomvoorziening, internetverbinding et cetera. Doorgaans wordt de server volledig gebruiksklaar (dus met alle software geïnstalleerd) opgeleverd. Aangezien u de server huurt is de provider aansprakelijk voor de hardware, bij eventuele defecten worden deze door de provider opgelost.

De vorm van dedicated hosting zoals we hierboven bespraken was “unmanaged”. U moet na de oplevering zelf zorgen voor het softwarematige onderhoud. Bij eventuele softwareproblemen moet u die dus zelf oplossen. Veel providers leveren echter ook tegen meerprijs managed services, waardoor het een managed dedicated server wordt. In dit geval wordt door de provider zowel de hardware als de software onderhouden. Vaak heeft u zelf dan wel wat minder vrijheid (bijvoorbeeld geen roottoegang tot de server). Dit is wel de meest bedrijfszekere oplossing.

De voor- en nadelen van een co-located en dedicated server.

Colocatie heeft twee grote voordelen. Het is goedkoper dan een dedicated server en u heeft totale vrijheid om te installeren wat u zelf wilt. Daar tegenover staan de hoge eenmalige kosten (van de aanschaf van de server) en de kennis die het vereist om een server te onderhouden. U bent zelf verantwoordelijk voor de hardware en software.

Een dedicated server heeft als voordeel dat het beheer van de hardware en eventueel de software (bij een managed server) volledig wordt verzorgd door de provider. U loopt geen risico en hoeft geen hoge eenmalige investering te doen. De maandelijkse kosten van een dedicated server zijn echter wel hoger.

Conclusie

Welke hostingoplossing moeten wij u nu aanraden? Op deze vraag is geen standaardantwoord te geven. De keuze voor co-located en dedicated is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur, het budget, het risico dat u wilt lopen en uw kennisniveau.

U zou uw keuze grotendeels moeten laten afhangen van de kennis die u in huis heeft van serverbeheer. Als u ruime ervaring heeft met serverbeheer is colocatie geschikt. Heeft u die niet, kies dan voor een dedicated server. Eventueel in combinatie met een servicecontract (managed dedicated hosting), zodat de software door de provider wordt onderhouden.