Wat is hosting?

Met hosting wordt bedoeld het verhuren van ruimte op internet voor het opslaan van informatie, afbeeldingen, video’s of andere data.

Het Engelse woord “host” betekent letterlijk “gastheer”. Een bedrijf dat hosting aanbiedt is in feite gastheer van uw website. Dit bedrijf zorgt ervoor dat uw website via het internet toegankelijk is. Uw website wordt op een speciale computer geplaatst. Een server genaamd. Deze server wordt door het hostingbedrijf op technisch niveau onderhouden en heeft een door het bedrijf verzorgde verbinding met internet.

Er zijn rond de 1500 bedrijven op de Nederlandse hostingmarkt actief. Ze bieden allemaal verschillende vormen van hosting aan. De goedkoopste vorm van hosting kost helemaal niks. Uw website wordt op een server ondergebracht in ruil voor een advertentie op uw site. Managed dedicated hosting is één van de duurste vormen van hosting. Hierbij huurt u een hele server en deze wordt volledig onderhouden door de provider. Tussen de goedkoopste en duurste vorm van hosting liggen nog varianten die verschillen in kwaliteit, betrouwbaarheid en service.

Hosting wordt veelal in combinatie aangeboden met een domeinnaam en één of meerdere e-mailadressen.