Welke vormen van hosting zijn er?

Er zijn vele vormen van hosting. Hieronder geven we de meest gebruikte vormen in het kort weer, gerangschikt naar stijgende kostprijs. Klik voor meer informatief over een bepaalde vorm van hosting op de link onder de uitleg.

Freehosting

Zoals de naam al zegt is deze variant van hosting gratis. Daar staat tegenover dat deze vorm van hosting erg beperkt is en dat de aanbieders veelal eisen dat de gebruiker een advertentie op zijn website plaatst. Meer informatie.

E-mail-only

Bij deze vorm van hosting registreert u een domeinnaam zodat u vervolgens kunt mailen met uw eigen e-mail adres (uwnaam@uwdomeinnaam.nl). Bij deze vorm van hosting kunt u op uw domeinnaam geen website plaatsen. Meer informatie.

Virtual hosting (shared hosting)

Virtual hosting wordt doorgaans aangeduid als een hostingpakket. Bij een aankoop van een hostingpakket huurt u een bepaalde hoeveelheid ruimte op een server. De server wordt ook gebruikt door anderen die een hostingpakket bij het hostingbedrijf afnemen. Meer informatie.

Resellerhosting

Bij resellerhosting krijgt u de beschikking over veel ruimte die u kunt verdelen in kleinere hostingpakketten. Deze vorm van hosting wordt veelal gebruikt door webdesigners of mensen die zelf een hostingbedrijf willen starten. Meer informatie.

Virtual Private Server (VPS)

Bij VPS deelt u een server met meerdere gebruikers. Dit is echter niet hetzelfde als virtual hosting. Met behulp van speciale software is het mogelijk om een dedicated server te verdelen. Elk deel functioneert als een kleine server. Meer informatie.

Co-located

Bij deze vorm van hosting plaatst u uw eigen server bij de hostingprovider. U bent verantwoordelijk voor zowel de hardware als de software. Een eigen co-located server is zeer geschikt voor grotere organisaties (mits u verstand heeft van serverbeheer). Meer informatie.

Dedicated

Bij dedicated hosting heeft u een eigen server tot uw beschikking. Het hostingbedrijf is verantwoordelijk voor de hardware (de server), u bent verantwoordelijk voor de software (alle programma’s die op de server draaien). Meer informatie.

Managed dedicated

Managed dedicated is vergelijkbaar met dedicated. Maar in tegenstelling tot een dedicated server is de provider verantwoordelijk voor de hard- en software. Deze vorm van hosting is zeer geschikt voor grote websites waarvan de beheerder weinig kennis heeft van serverbeheer. Meer informatie.