Hoe bereken ik de benodigde hoeveelheid dataverkeer?

Hoeveel dataverkeer u nodigt heeft hangt af van een aantal factoren. Ten eerste van de grootte van uw website en ten tweede van het aantal bezoekers. Dataverkeer wordt gemeten in het aantal gigabytes per maand.

Om vast te stellen hoeveel dataverkeer u nodig heeft moet u over de volgende dingen nadenken:

  • Schat in hoe groot een gemiddelde pagina van uw website is.
  • Schat in hoeveel pagina’s de gemiddelde bezoeker bekijkt
  • Schat in wat het aantal bezoekers zal zijn

Vermenigvuldig de gemiddelde paginagrootte met het aantal pagina’s dat een gemiddelde bezoeker bekijkt. Vermenigvuldig vervolgens de uitkomst met het te verwachten aantal bezoekers.

Bijvoorbeeld: De gemiddelde pagina grootte van een website is 32 KB. De gemiddelde bezoeker bekijkt vier pagina’s en het aantal te verwachten bezoekers voor de website is 3100 per maand. Deze website genereert dus 32 x 4 x 3100 = 396800 kilobyte (KB) per maand aan dataverkeer. Dat is gelijk aan 387,5 megabyte (MB) of ongeveer 0,378 gigabyte (GB) per maand. Even voor de duidelijkheid 1024 KB = 1 MB, 1024 MB = 1 GB.

TIP: De bovenstaande methode is erg omslachtig en alleen nodig als uw website afwijkt van “normale” websites (uw website bevat bijvoorbeeld veel afbeeldingen). Voor een normale homepage of een kleine zakelijke website is het gebruik van de bovenstaande berekening niet nodig. Dit soort sites gebruiken gewoonlijk niet meer dan 1GB per maand.

Als u niet precies weet hoeveel dataverkeer u nodig denkt te hebben kunt u altijd nog de hulp inschakelen van uw hostingprovider. Als u uw benodigdheden goed omschrijft en het aantal te verwachten bezoekers aan de host doorgeeft kan deze een goede schatting maken van de hoeveelheid dataverkeer die u nodig heeft.