Welk hostingpakket is geschikt voor mij?

Welk hostingpakket voor u geschikt is hangt af in het algemeen af van een drietal factoren: de grootte van uw website (hoeveelheid schijfruimte), het aantal bezoekers (hoeveelheid dataverkeer) en de gebruikte technieken (besturingssysteem, database en ondersteunde programmeertalen). We zullen nu puntsgewijs elke optie van een webhostingpakket behandelen.

Schijfruimte.

Hoe u berekent hoeveel schijfruimte u nodig heeft, kunt u lezen in het artikel: Hoe bereken ik de benodigde hoeveelheid schijfruimte?

Dataverkeer.

Hoe u berekent hoeveel dataverkeer u nodig heeft kunt u lezen in het artikel: Hoe bereken ik de benodigde hoeveelheid dataverkeer?

Gebruikte technieken: (besturingssysteem, database en programmeertalen).

De keuze voor een bepaald besturingssysteem beïnvloedt de keuze voor een bepaalde database en bepaalde programmeertalen. Andersom geldt hetzelfde: kiest u voor bepaalde programmeertalen dan kiest u automatisch voor een bepaalde database en besturingssysteem. Veel mensen maken gebruik van de populaire programmeertaal PHP en daarmee ook van de database MySQL en het besturingssysteem Linux of FreeBSD.

Van welke programmeertalen uw website gebruik maakt kunt u het beste vragen aan uw designer. We geven in het kort de mogelijkheden in de onderstaande tabel weer. Meer informatie kunt u vinden in het artikel: Kies ik Linux- of Windows hosting?

   Windows 2000 & Windows NT  Linux & FreeBSD
 Programmeertalen  Visual Basic, C#of ASP    PHP, JSP, Python of Perl
 Databases  Acces, Microsoft SQL   MySQL

TIP: De mensen met een eigen homepage en eigenaren van gemiddelde zakelijke website zonder bijzondere wensen zullen waarschijnlijk het beste af zijn met Linux of FreeBSD.

Opmerking: De laatste jaren heeft Microsoft er voor gezorgd dat hun systeem (Windows) ook van oorsprong Linux-programmeertalen als PHP en Perl ondersteunt. Beide talen werken redelijk onder de nieuwste Windowssoftware, maar ze werken nog altijd beter onder Linux.

Overige factoren die de keuze voor een bepaald hostingpakket beïnvloeden.

Naast de bovenstaande factoren zijn er nog een aantal andere factoren waarvan u deze keuze voor een bepaald pakket kunt laten afhangen. Hierbij moet u denken aan:

  • Aantal POP3 e-mailaccounts.
  • Het aangeboden control panel.
  • De aangeboden virusscanner voor het scannen van e-mail.
  • Het aangeboden spamfilter voor het scannen van e-mail.
  • De aangeboden applicaties.