Kies ik Linux- of Windows hosting?

De server waarop uw website draait maakt gebruik van een bepaalde besturingssysteem. De keuze voor een bepaald besturingssysteem beïnvloedt de keuze voor een bepaalde database en bepaalde programmeertalen. Andersom geldt hetzelfde: kiest u voor bepaalde programmeertalen dan kiest u automatisch voor een bepaalde database en besturingssysteem. Vandaar dat het zeer belangrijk is hierover goed na te denken.

In hostingland zijn er grofweg twee besturingssystemen voor servers: de besturingssystemen die zijn ontwikkeld door Microsoft en gebaseerd zijn op Windows (Windows 2000, Windows NT en Windows Server 2003) en de besturingssystemen die zijn ontwikkeld door de open source gemeenschap en die gebaseerd zijn op Unix (waaronder Linux, FreeBSD, RedHat, Debian, CentOS). In tegenstelling tot de consumentenmarkt waar Windows veelal op de pc wordt gebruikt, wordt op de hostingmarkt veel gebruik gemaakt van Unix.

De keuze voor een bepaald besturingsysteem is niet afhankelijk van het besturingssysteem dat u thuis of op de zaak op uw computer heeft draaien. Iemand met Windos XP op zijn computer heeft staan kan prima een website bekijken die op een server staat met Linux als besturingssysteem.

Zoals hierboven stond aangegeven is de keuze voor een bepaald systeem afhankelijk van de technieken waarvan uw website gebruik maakt. Windows is vooral geschikt voor mensen die veel gebruik maken van de producten van Microsoft (voor hun website!), gebruik maken van de databases Access of Microsoft SQL en programmeren in Visual Basic, C# of ASP. Als u gebruik wilt maken van open source-applicaties, gebruikt maakt van de database MySQL of gebruik maakt van programmeertalen als PHP, JSP, Python of Perl is een Unix-platform de beste keuze. We geven u keuze in de onderstaande tabel weer:

 Windows 2000 & Windows NT  Linux & FreeBSD
 Programmeertalen  Visual Basic, C#of ASP    PHP, JSP, Python of Perl
 Databases  Acces, Microsoft SQL   MySQL

Opmerking: De laatste jaren heeft Microsoft er voor gezorgd dat hun systeem (Windows) ook van oorsprong Linux-programmeertalen als PHP en Perl ondersteunt. Beide talen werken redelijk onder de nieuwste Windowssoftware, maar ze werken nog altijd beter onder Linux.

TIP: Als u voor uw website geen gebruik maakt van Microsoft producten bent u beter af met Unix omdat dit vaak goedkoper is.