Wat is een datacentrum?

Zoals het woord al aangeeft functioneert een datacentrum als huisvesting voor communicatie- en computerapparatuur waarop data kunnen worden opgeslagen en uitgewisseld met belanghebbenden. Als we het heel simpel stellen is een datacentrum een beveiligde ruimte vol met computerapparatuur die verbonden is met internet.

Veel grote datacentra zijn gevestigd in of rondom Amsterdam. Dit is het internetknooppunt van Europa. Door het enorme glasvezelnetwerk rondom Amsterdam hebben de datacentra een goede verbinding met internet. Amsterdam was in het verleden dé locatie voor een datacentrum. Maar tegenwoordig heeft bijna iedere grote stad een eigen datacentrum en de glasvezelnetwerken worden ook buiten de hoofdstad steeds uitgebreider. Daardoor ontstaan er steeds meer regionale datacentra.

Een datacentrum beslaat één of meerdere ruimtes van een gebouw tot soms wel een heel pand. De meest gebruikte apparatuur in een datacentrum is de server van 1U hoog (standaardmaat). Deze wordt geplaatst in hiervoor speciaal ontworpen kasten, zogenaamde racks of cabinets. De racks worden in enkele rijen geplaatst. Hierdoor kan men zowel aan de voor- als achterkant bij de apparatuur. Een datacentrum is veelal voorzien van een verhoogde vloer bestaande uit verplaatsbare tegels. Op deze manier kan alle bekabeling netjes worden opgeborgen in groeven onder de vloer.

Een datacentrum is uitgerust met allerlei voorzieningen om te garanderen dat alles goed functioneert en goed beveiligd is. We noemen de belangrijkste voorzieningen.

  • Klimaatbeheersing
  • Elektriciteit
  • Brandbeveiliging
  • Fysieke beveiliging

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen is een datacentrum uitgerust met allerlei voorzieningen. Één van de belangrijkste punten hebben we nog niet behandeld. Namelijk de verbinding met internet. Een server is aangesloten op een intern netwerk. Deze is op zijn beurt weer aangesloten op een internetknooppunt. Om te voorkomen dat, als er iets mis gaat met een verbinding en de servers afgesloten worden van het internet, wordt elk intern netwerk dubbel (redundant) uitgevoerd. Er is dus altijd een back-upverbinding beschikbaar.

Nederland telt veel netwerken. Het zou erg inefficiënt zijn als alle netwerken onderling aan elkaar moeten worden geknoopt. Om dit te voorkomen sluit een netwerk zich aan bij meerdere internetknooppunten. Het internetknooppunt wordt gebruikt om rechtstreeks data uit te wisselen met een ander aangesloten netwerk.

Voor een uitgebreide uitleg verwijzen we u naar een artikel op HostWise.