Welke provider is betrouwbaar?

Het starten van een eigen webhostingbedrijfje is zeer gemakkelijk. Iedereen kan een eigen server huren en hosting aanbieden. In de praktijk gebeurt dit dan ook vaak. Het mag echter duidelijk zijn dat deze bedrijfjes niet over dezelfde expertise beschikken als een professioneel hostingbedrijf. De vraag welke provider betrouwbaar is, is dan ook niet gemakkelijk te beantwoorden.

In dit artikel noemen we een paar punten waaraan u een betrouwbare provider kunt herkennen en geven we u een aantal tips.

Formaliteiten

Het is belangrijk dat een provider de wettelijke formaliteiten in acht neemt. Zo dient zij ingeschreven te staan in het handelsregister en bekend te zijn bij de belastingdienst. Daarnaast raden wij aan te kijken of de provider lid is van het SIDN of de Belgische variant DNS.be en dat het bedrijf beschikt over een vast telefoonnummer.

We vatten de punten even samen:

  • Volledige adresgegevens.
  • BTW-nummer.
  • KVK-nummer.
  • Bankgegevens.
  • Vast telefoonnumer.
  • Lid van SIDN en/of DNS.be
  • Contractvoorwaarden of juridische kennisgeving staan op de website.

Techniek

Op technisch gebied zijn er veel punten die een leek niet kan controleren. Er zijn tenslotte zoveel technische variabelen die de betrouwbaarheid van een provider beïnvloeden. De onderstaande drie punten kunt u wel controleren.

  • Server(s) in Nederland of België.
  • De hostingprovider heeft zijn diensten ondergebracht bij een geaccrediteerd datacentrum. Zie deze website voor de geaccrediteerde datacentra. Deze eis geldt enkel voor Nederlandse hostingproviders.

Research

Een controle op de bovenstaande punten is helaas niet waterdicht. Doormiddel van een ervaringendatabase kunt u een beter beeld krijgen van de betrouwbaarheid van een provider. Let bij het bekijken van de ervaringen wel op de datum, sommige topics zijn namelijk achterhaald. U kunt de onderstaande ervaringendatabases gebruiken:

Opmerking: Ga niet puur af op positieve of negatieve beoordeling. Bekijk altijd zelf met wie u zaken doet door bijvoorbeeld even de provider op te bellen.

Even bellen

Ondanks alle mogelijkheden die het internet biedt, werkt zelf naar de provider bellen nog altijd het beste. Belt u een provider eens op en stel een aantal vragen. U kunt onder andere letten op professionaliteit en of de desbetreffende medewerker verstand van zaken heeft.