Kan ik mijn website(s) ook zelf hosten?

Uw eigen website hosten kan. Of dat ook is aan te raden, is afhankelijk van wat u verstaat onder “zelfs hosten” en het doel van uw website. We geven een drietal opties:

Vanuit huis hosten.

Uw eigen website hosten vanuit huis is al mogelijk met een computer en een internetverbinding. Bedenk echter wel dat kennis van server- en netwerkbeheer vereist is. Uw eigen internetverbinding is veelal beperkt en niet alle internetproviders staan toe dat u een website host. Met uitzondering van homepages raden we voor elk ander doel af uw eigen website te hosten. Thuis kunt u nooit een omgeving voor uw website realiseren die net zo betrouwbaar is als in een datacentrum. Voor een hobbyist is een eigen site hosten leuk om eens te proberen.

Een co-located server.

Bij co-located host u in feite ook uw eigen website. U plaatst uw eigen server bij de hostingprovider, maar u bent zelf verantwoordelijk voor zowel de hardware als de software. Het voordeel van deze vorm van hosting is dat server is ondergebracht in de gecontroleerde omgeving van het datacentrum en dat u volledige vrijheid heeft wat betreft de te installeren software. Voor deze vorm van hosting is kennis van serverbeheer een vereiste. Aangezien u hier gebruik maakt van een hele server is co-located hosting enkel geschikt voor grote websites of voor mensen die meerdere websites willen hosten.

Reseller.

Als reseller van een hostingprovider kunt u meerdere websites op één account hosten. De hostingprovider draagt zorg voor de hardware en software. Webdesigners maken vaak van deze vorm van hosting gebruik voor de websites van hun klanten. Tevens wordt deze vorm gebruikt door startende hostingproviders.