Fair Use Policy

Voor het bepalen van de limiet voor het gebruik van dataverkeer maken sommige provider gebruik van een Fair Use Policy. Dit houdt in dat de provider het gemiddelde gebruik per klant berekent en vervolgens bepaalt dat dit de limiet die een klant mag gebruiken. U mag dus niet meer gebruiken dan de gemiddelde gebruiker. Heeft u wel een (structureel) hoger gebruik dan de FUP toe staat dan wordt uw account afgesloten of dient u meer te betalen.

Het voordeel van een dergelijke constructie is dat een eenmalige piek in uw dataverkeer veelal niet in rekening wordt gebracht. Alleen als uw dataverkeer structureel te hoog is onderneemt de provider actie. Het nadeel van een FUP is dat de regeling vaak erg ondoorzichtig is. Hoeveel mag u nu precies gebruiken?

Als u een provider tegenkomt die zijn diensten aanbiedt op basis van FUP raden wij u aan de algemene voorwaarden door te lezen om te kijken wat dit in werkelijkheid inhoudt. Staat er in de algemene voorwaarden niks dan kunt u het beste navraag doen bij de provider. Als u zekerheid wilt met betrekking tot de limiet van uw dataverkeer dan kunt u beter een provider kiezen die wel limieten stelt.