U heeft het waarschijnlijk al zien aankomen: nee, helaas zijn onbeperkte of ongelimiteerde diensten een fabeltje. Hostingproviders concurreren hevig met elkaar. Het bieden van onbeperkte diensten is dan ook niet meer dan een marketingtruc. In veel gevallen staat in de algemene voorwaarden wat “onbeperkt” in werkelijkheid inhoudt.
De term onbeperkt wordt vaak gebruikt voor diensten als schijfruimte en dataverkeer. Maar een harde schijf van een server heeft een maximum capaciteit en een netwerkkabel kan maar een maximale hoeveelheid data per seconde aan. De providers die ongelimiteerde diensten aanbieden onderkennen dit probleem maar blijven het desondanks aanbieden. Ze gokken er op dat geen enkele gebruiker ook daadwerkelijk onbeperkt gebruik gaat maken van hun diensten. In werkelijk is dit vaak ook zo.
Gaat een gebruiker wel onbeperkt gebruik maken van de diensten van de provider dan heeft deze een probleem. De hostingprovider loopt aan tegen fysieke problemen (de capaciteit is niet groot genoeg) of ze wordt zo op kosten gejaagd dat het niet meer rendabel is om de klant aan te houden. Vaak wordt een dergelijk lastige situatie voor de provider afgedekt door de algemeen voorwaarden. Maakt de gebruiker daadwerkelijk onbeperkt gebruik van de diensten dan wordt zijn account afgesloten of dient hij bij te betalen.
Komt u een provider tegen die onbeperkte diensten aanbiedt dan raden wij u aan de algemene voorwaarden door te lezen wat dit in werkelijk inhoudt. In veel gevallen mag u niet meer gebruiken dan de gemiddelde gebruiker. Dit wordt aangeduid als een Faire Use Policy (FUP). Heeft u wel een hoger gebruik dan de FUP toe staat dan wordt uw account afgesloten of dient u meer te betalen. Staat er in de algemene voorwaarden niks dan kunt u het beste navraag doen bij de provider. Als u zekerheid wilt met betrekking tot de capaciteit van uw hostingpakket dan kunt u beter een provider kiezen die wel limieten aan zijn pakketten stelt.