Welke opties en onderdelen bevat een hostingpakket?

Hieronder vindt u een overzicht van de meest gebruikelijke opties en services in van een hostingpakket. Mocht u iets zoeken dat niet in het onderstaande rijtje staat dan kunt u altijd gebruik maken van de zoekfunctie van deze website (in het linker menu).

Schijfruimte

Elke hostingprovider biedt een bepaalde hoeveelheid megabytes (MB) schijfruimte waar u data kunt opslaan. De hoeveelheid schijfruimte varieert per hostingpakket.

Dataverkeer

Dit is de hoeveelheid data die uw website genereert. Zowel inkomend verkeer (een verzoek van een bezoeker om een pagina) als uitgaand verkeer (het versturen van een pagina naar de bezoeker). Dataverkeer wordt gemeten in gigabytes (GB).

E-mail

Onder e-mail verstaan we meestal de traditionele POP3 inboxes. U gebruikt een programma om in te loggen en uw e-mail te downloaden. Elke gebruikersnaam en wachtwoord komt normaal gesproken overeen met één account. Andere vormen van e-mail zijn: forwarding, aliassen, autoresponders of webmail.

Domeinnaam

Een domeinnaam is een internetadres. Bijvoorbeeld www.webhostingadvies.nl. Sommige providers verkopen een hostingpakket inclusief domeinnaam, bij andere hosts moet u die er apart bij kopen.

Database

Een database is een verzameling gedigitaliseerde gegevens. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het opslaan van dynamische content. De bekendste databases zijn MySQL en Access. Welke database wordt aangeboden is veelal afhankelijk van het besturingssysteem van de server. In het artikel “kies ik voor Linux- of Windows hosting?” kunt u hierover meer informatie vinden.

Control panel

Een control panel is een online applicatie waarmee u allerlei dingen betreffende uw webhostingapkket kunt instellen. Hiermee kunt u via de browser uw website beheren. Het is mogelijk om bijvoorbeeld e-mailadressen aan te maken en te veranderen, subdomeinen aan te maken en te kijken hoeveel MB u nog kunt gebruiken.

Enkele bekende control panels: Cpanel, Direct Admin, Plesk.

Ondersteuning voor programmeertalen

Elk webhostingpakket ondersteunt ook een aantal programmeertalen. Deze talen worden gebruikt voor het creëren van een dynamische website. Zo maakt WebhostingAdvies.nl gebruik van de programmeertaal PHP. Welke programmeertaal wordt aangeboden is veelal afhankelijk van het besturingssysteem van de server. In het artikel “kies ik voor Linux- of Windows hosting?” kunt u hierover meer informatie vinden. Veel mensen hebben genoeg aan enkel PHP-ondersteuning. Weet u niet welke programmeertaal u nodig heeft? Vraag dit dan aan uw provider of de designer van uw website.

Enkele programmeertalen: ASP, C en C++, CGI, JDBC, Jscript Perl, PHP, Python, Visual Basic.