Wanneer stap ik over van een hostingpakket naar een eigen server?

Over het algemeen zijn er drie redenen om de overstap te maken van een hostingpakket naar een eigen server. Hieronder geven we alle opties weer.

  • Uw website wordt te groot voor een hostingpakket.
    Deze reden is de meest voor de handliggend om over te stappen naar een server en behoeft daarom geen verdere uitleg.
  • Downtime zou uw bedrijf direct of indirect kunnen schaden.
    Bij een hostingpakket deelt u een server met andere gebruikers. Het nadeel van een hostingpakket is dat bepaalde functies van de server (zoals snelheid en processorcapaciteit) worden beïnvloed door andere gebruikers. Als u niet het risico wilt lopen dat de prestaties van uw website door andere gebruikers op de server worden beïnvloed, kunt u overwegen uw website op een eigen server te zetten.
  • Een standaard hostingpakket biedt niet meer genoeg mogelijkheden.
    Een hostingpakket heeft meestal maar een aantal standaard mogelijkheden wat betreft het gebruik van de soort databases en programmeertalen. Daarnaast zijn er nog een aantal restricties. Als u een server huurt heeft u de volledige vrijheid de server in te richten zoals u dat wilt. U kunt de specificaties van de software (en soms ook de hardware) helemaal aanpassen aan uw website.

Mocht één van de bovenstaande punten zich bij u voordoen dan is het verstandig om te verhuizen naar een eigen server. Tussen een hostingpakket en een eigen server zit ook nog een andere stap. Namelijk VPS.  Samenvattend kunnen we stellen dat VPS de gebruiker de functies van een dedicated server biedt tegen de prijs van een hostingpakket. Deze vorm van hosting is interessant voor u als u niet over het budget beschikt om een eigen server te huren. Lees dit artikel voor meer informatie over VPS.

Als u wilt overstappen naar een eigen server heeft u twee opties: co-located of dedicated. Welke optie voor u het meest geschikt is leest u in dit artikel.